mandag 7. desember 2009

Engler på toppen av Maslow

Den største delen av Norges befolkning befinner seg på toppen av Maslows behovspyramide; vi har dekket grunnleggende behov. Maslows teori går ut på at man ikke ser behovet for nivået over før man har dekket behov på det nivået man befinner seg på, og at man alltid vil jobbe seg videre oppover mot neste nivå.

Men hva skjer hvis man befinner seg på øverste nivå? Vi har dekket grunnleggende fysiske behov, har famile og venner, en jobb man behersker og blir respektert av andre. Hva da? Hva skjer med oss mennesker?

Hva jobber vi mot å oppnå da? Jeg innbiller meg at mye rar oppførsel kommer av at vi som er på toppen ikke vet hva vi skal jobbe mot.

  • Curlingforeldre – tar over kontrollen over dine barn og jobb dem oppover pyramiden også. Ved å forsøke å dytte dem oppover skaper vi kanskje barn som ikke opplever selvrealisering, men foreldrerealisering. Men kanskje det ikke er så dumt - da får i hvert fall barna noe å jobbe mot.
  • Märthas engler og NewAge - jeg "har ikke kontakt med meg selv" her på toppen - jeg "er ikke 100% lykkelig" - selvrealisering, krystaller, sprituell veiledning, coaching, "blir lykkelig-bøker" - eksemplene er mange - poenget det samme - skal 100% lykke på toppen!
  • Skaff deg en MANN (alternativt - ha mye penger i utgangspuntket) - Anna Anka og andre som lager et nytt nivå i pyramiden basert på dyrt og smakløst interiør, rike menn, trening, sminke og shopping - alt for en perfekt fasade. Men hva når man så åpenbart detter nedover i den nye, egendefinerte statuspyramiden som en nært forestående skilsmisse (for Anna Anka tydeligvis) tydeligvis vil medføre?

VG

Nettavisen

Ingen kommentarer: