torsdag 26. mars 2009

Norsk partiflora - tid for vår og valgkamp!

Jeg forsøker meg på en alternativ analyse av partier og ideologier inspirert av Aftenpostens og VGs artikler i dag der Frank Aarebrot kaller Høyre et sutreparti. Det som er sikkert er i hvert fall at de ikke klarer å framstå med et godt politisk alternativ. Det blir litt mye "skattelette og ansvarlighet" - ikke spesielle killersaker. Altså: den politiske flora fra høyre til venstre.

FrP (Løvetann):

Spretter fram overalt - elsket eller hatet, ingen mellomting. Tilpasser seg skiftende omgivelser og gjør alt for å finne enkeltsaker som slår og bruker dem for alt det er verdt. Kaller seg liberale, liker USA og Israel, men tar ikke innover seg konsekvensene av hva "liberal" egentlig er.


Politikk:
  • Bruk mange penger. Det løser alt. Hvem som skal gjøre jobben eller plukke opp restene når festen er over er ikke så farlig.
  • Liberalisme i næringsliv og finanspolitikk. Så få reguleringer som mulig.
  • Alle andre områder enn nærlingsliv og finanspolitikk preges av å være "curlingparti" for middelklassen i jobb (i Norge er det også arbeidsklassen), så får resten klare seg selv.
Høyre (Nellik):

Litt gammeldags og traust - ingen vet egentlig helt hva det skal brukes til lengre, men de var visstnok populære før. Har lenge (og klarte det i den store Høyrebølgen) forsøkt å sprite opp sitt gammelmodige image som direktørpartiet til et liberaltkonservativt parti som kjemper mot åpningstider, enhetsskole og intoleranse. Men dette er leeeenge siden.

Politikk:
  • Såkalt liberalkonservativt, hva nå det er.
  • Tilhenger av velferdsstaten og "frihet under ansvar"
  • Gode rammebetingelser for nærlingslivet, men i regulerte forhold
  • Ønsker mer effektive løsninger for offentlig byråkrati og konkurranseutsetting av offentlige tjenester
  • Satsning på kunnskap i skolen
  • Økonomisk ansvarlighet
Kjære Høyre: mitt største ønske er at dere klare å lage en killersak av å lage et effektivt byråkrati og konkurranseutsetting av offentlige tjenester. LO/AP/SV har hittil klart å vinne retorikk-krigen, men saken er bra - selg den! Lissepasningen er lagt - NAV bryter sammen i tungrodd saksbehandling - finn en ideologisk knagg og lag en god sak - ikke bare kritiser "gjennomføringen av reformen" og be om mere penger! (OK - her slo personlige preferanser gjennom).


Venstre (Solsikke):

Forvokst blomst på en skjør stilk. Knekker lett under ytre påvirkning. Er et ekte liberalistisk parti - stort sett. Ungsomspartiet trekker den lengre med saker som legalisering av marihuana, legalisering av bigami mm., men ønsket om å være liberalt faller også litt gjennom i ønsket om en offentlig sektor og velferdstjenester. Får ikke helt denne balansegangen til de heller. Trekkes mellom urbane byliberalister og bondeliberalister.

Politikk:

  • Ikke spesielt tydelig. Vi skal satse på alt, ha en ansvarlig politikk, legge til rette for nærligslivet, men ellers ha et liberalt samfunn som godtar det meste.
  • Fri innvandring (noen mener det, andre er ikke fullt så tydelige)

KrF (Prestekrage):

Her var blomstervalget enkelt. Politikken styres av kirken og familieverdier; hele verden skal bestå av lykkelige kjernefamilier som aldri krangler og som oppfører seg pent og snilt i samfunnet. Forstyrrende elementer i bildet som homofile og alenemødre skal forstås i en kristen kontekst, men ikke ødelegge for bildet om at de blir lykkeligere hvis de finner seg en kjernefamilie der de kan leke mor, far og barn.

Politikk:

  • Familieverdier
  • Kirke
  • Velferdsløsninger



Senterpartiet (Åkersennep):

Det var litt vanskelig å finne riktig blomst, men jeg valgte en som symboliserte jorder og bønder. SP er et reaksjonært særinteresseparti som jobber febrilsk med å finne gode grunner for å få samfunnet tilbake til 50-tallet. Da kunne nemlig alle tjenester være lokale og distriktene blomstret. Et godt eksempel er sykehusene; de kunne være lokale og fine på 50-tallet, hvorfor ikke nå? At kravene til kvalitet og kompetanse og bredde i behandling er helt annerledes nå ignoreres glatt. Jeg vil ikke ha et sykehusvesen som drives etter mal fra 50-tallet og risikere å møte inkompetente leger som møter "mitt" tilfelle i beste fall en gang hvert jubelår.

Politikk:
  • Alt for bønder og distrikter
  • Tilbake til 50-tallet
  • Nærlingsliv og eiendomsrett er bra, bare det er utenfor byene

Arbeidspartiet (vannlilje):

Selv om de velger seg rosen selv, har jeg valgt ut vannliljen. Den har skjulte røtter (til fagbevegelsen) som alle vet om, selv om den virker tilforlatelig uskyldig der den koser seg på vannoverflaten. Den store representanten for det bestående.

Politikk:
  • Bevar alt som det er - den store konservative kraften i samfunnet
  • En stor offentlig sektor, for en stor offentlig sektor sin skyld (fine arbeidsplasser)

SV (rose):

SV kan tilsynelatende virke idealistiske og snille på overflaten, men når du forsøker å pirke borti stikker rosene. SV har en vanvittig tro på at mennesker bli like dersom alle går gjennom samme kverna enten det er i form av barnehage, skolegang, helsevesen, omsorg mm. Ingen skal være likere enn andre. Verdier skal deles - ikke skapes.

Politikk:

  • Offentlig skal håndtere alle tenkelige og utenkelige oppgaver
  • Den som mot formodning skulle klare å skape noe eller være spesielt dyktige skal fratas gevinsten umiddelbart
  • Alt kan løses ved å snakke pent om hverandre, også store konflikter.

Rødt:

Hvem er det? Veldig godt oppsummert i Morgenbladets avmaktskåring: her har de en kjempemulighet med et SV som ofrer kjernesaker ¨på ansvarlighetens alter. Det burde jo bane veien for Rødt.

Ingen kommentarer: